حوصله ندارم! چرا حوصله ام سر میره؟ پاسخ کاملا علمی و عملی به این سوال

حوصله ندارم

فهرست مطالب

چرا حوصله نداریم؟ مسئله ملالت، دلزدگی و بی‌حوصلگی قطعا برای هر فردی اتفاق می افتد. شاید یک روز صبح از خواب بیدار شدید و پی بردید که حوصله هیچ کاری را ندارید. شاید هم چندین روز است که چنین حسی دارید و سوالاتی از این دست از خودتان می‌پرسید:

  • چرا حوصله ام سر میره؟
  • چرا حوصله هیچ کاری ندارم؟
  • چرا حوصله درس خواندن ندارم؟
  • چرا حوصله کار ندارم؟
  • چرا حوصله بچه ام را ندارم؟
  • چرا حوصله فیلم دیدن ندارم؟
  • چرا حوصله بیرون رفتن ندارم؟

 پدیده ملالت هم تعریف دقیق دارد هم راهکارهای کاربردی و قابل اجرا و ما در این مقاله قصد داریم به صورت کاملا علمی در مورد پدیده ملالت صحبت کنیم. آشنایی با این پدیده و راهکارهای آن شما را در حل مسئله فراگیر و ناخوشایند ملالت یاری می‌کند.

بررسی تاریخچه بی حوصلگی/ملالت (Boredom)

رگه‌هایی از پرداختن به پدیده بی حوصلگی/ملالت (Boredom ) در یونان باستان هم مشاهده می‌شود. البته یافته‌ها نشان می‎‌دهند هر چه انسان به سمت عصر مدرنیته پیش می رود؛ این موضوع پررنگ‌تر می‌شود و به نظر می‌رسد انسان گذشته کمتر درگیر این پدیده بوده است.

آقای Evagrious Ponticus (345- 399) راهب قرن چهارم و مبتکر Evil thoughts = Lgismoi (گناهان اصلی 8 گانه) از حالتی یاد می کند به نام Acedia = Noonday Demon یا اهریمن میانه روز.

او معتقد بود: راهبان و خداپرستان در میانه روز اگر در صحرا گیر کرده باشند و کاری برای انجام دادن نداشته باشند؛ دچار حالت  Acedia  می‌شوند و شیطان میانه‌روز ظهور می‌کند. این شیطان در قالب بی حوصلگی خودنمایی می‌کند و به دنبال آن خیال‌پردازی‌های گناه‌آلود و شیطانی آشکار می‌شوند. او معتقد بود این افکار کفرآمیزند و انسان را از خدا دور می‌کنند و حتی ممکن است فرد دچار افکار توهم‌آمیز شود.

پدیده بی حوصلگی/ملالت(Boredom) از قرن نوزدهم ذهن بسیاری از فلاسفه، هنرمندان، رفتارشناسان و حتی افراد عادی جامعه را به خود مشغول داشته است.

یافته ها نشان می دهد: هر چه انسان به سمت عصر مدرنیته پیش می رود؛ موضوع بی حوصلگی/ملالت (Boredom )  پررنگ تر می شود و به نظر می رسد انسان گذشته کمتر درگیر این پدیده بوده است.

بسیار محتمل است؛ بی حوصلگی/ملالت (Boredom ) محصول جامعه صنعتی باشد که در آن وقت اضافه برای افراد زیاد است. به تعبیر دیگر؛ جوامعی که در آن افراد با خطراتی چون گرسنگی، خطر جانی و …. مواجه هستند و مجبورند از صبح تا شب کار کنند تا تنها بتوانند غذای کافی تهیه کنند؛ در چنی جوامعی جایی برای بی حوصلگی/ملالت (Boredom ) وجود ندارد.

شناخت و تعریف پدیده  بی حوصلگی/ملالت (Boredom)

احساس کسالت یا خستگی روحی که ناشی از یکنواختی یا کمبود هیجان است. معمولاً در مواقعی رخ می‌دهد که فرد درگیر کارهای تکراری یا خسته‌کننده باشد یا کاری که انجام می‌دهد برایش لذت‌بخش نباشد.

پدیده ملالت و دلزدگی(Boredom) اهمیت زیادی در روان‌شناسی و پدیدارشناسی معاصر(چه از منظر بالینی و چه از منظر درک ساختار ذهن انسان) دارد. چیزی که ملالت و مبارزه با آن را پراهمیت می‌کند تاثیر گسترده‌ای است که روی کلیه رفتارهای انسان می‌گذارد. موضوعاتی نظیر تنظیم هیجانات (emotion regulation)، خویشتن‌داری (Self-regulation)، تمرکز (focus)، توجه (Attention) و…. به شدت تحت تاثیر حس ملالت و دلزدگی قرار دارند.

لذا لازم است ملالت و بی‌حوصلگی را به عنوان مادر همه احساسات ناخوشایند و دلیل اصلی نرسیدن به اهداف انسان جدی بگیریم و تا آنجا که می‌توانیم آن را بشناسیم و پیامدهای منفی آن را به حداقل برسانیم.

زمانی که از محیط مدارس و بررسی هیجانات دانش آموزان صحبت می شود؛ عموما توجه صاحب‌نظران به موضوع اضطراب(اضطراب امتحان، اضطراب از مدرسه و …) معطوف می‌گردد. اما مطالعات نشان می‌دهند اضطراب دانش آموزان در مقابل حجم و اثرات پدیده بی حوصلگی/ملالت (Boredom)  بسیار کم است و شاید به جرات بتوان گفت مشکل اساسی دانش آموزان در مدارس پدیده بی حوصلگی/ملالت  است.

حوصله ندارم

نشانه ها و علایم  و پیامدهای بی حوصلگی/ملالت (Boredom)

فردی که دست خود را زیر چانه‌اش قرار داده، بی‌حوصله و بی‌انگیزه به نقطه‌ای خیره شده و احتمالا در حال خیال‌پردازی است. و زمانی که از فرد خواسته می‌شود برای تغییر حال خود کاری را انجام دهد؛ او در پاسخ می‌گوید: حال آن را ندارم و ترجیح می‌دهم در حال خودم باشم.

پیامدهای بی حوصلگی/ملالت (Boredom)

پدیده بی حوصلگی/ملالت (Boredom) پیامدهای رفتاری زیادی دارد که در افراد مختلف متفاوت است. در این جا به مهم‌ترین آنها اشاره خواهیم کرد:

دشواری در تمرکز

فرد تمایل به انجام کار ندارد و یا چنانچه در حال انجام کاری باشد؛ تمایل به دنبال کردن آن و یا تمرکز بر روی آن را ندارد.

بی‌علاقگی به کار و فعالیت

بی حوصلگی و به دنبال آن ملالت، مشکل در تمرکز را به وجود می‌آورد و به دنبال آن فرد علاقه خود را به انجام هر گونه کار و فعالیتی به کلی از دست می‌دهد.

حوصله ندارم

نداشتن انگیزه

بی‌انگیزگی مهم ترین پیامد ملالت و دلزدگی از زندگی است. گاهی حتی فرد بسیار علاقه دارند یک فعالیت اقناع کننده انجام دهد مثلا کتاب بخواند، درس بخواند، مقاله بنویسد یا ورزش کند، اما خیلی زود تمرکز خود را از دست داده و حوصله‌اش سر می‌رود.

افسردگی

بسیاری از حالاتی که در شکل ظاهری به صورت افسردگی خود نمایی می کند؛ در اصل همان ملالت است. فرد در اظهارات خود می گوید: محیط برای من جذابیتی ندارد. چنانچه در محیط مولفه‌های جذابتری باشد؛ شاید من انرژی برای انجام کار را به دست آورم.

تهوع و حال بهم زدگی

پدیده ملالت با پدیده تهوع و حال به هم زدگی هم راستا و برابر است. همچنان که در محاوره افراد هم گفته می شود: آنقدر حوصله ام سر رفته که دیگه داره حالم به هم می خوره.

پرخاشگری و تحریک‌پذیری

احساس بی‌قراری، اضطراب و پرخاشگری از جمله علائمی است که ممکن است به دنبال ملالت پیش بیایند.

می توان ملالت را این گونه تعریف کرد: فرد دوست دارد به پدیده ای دل ببندد و بر روی آن تمرکز کند اما آن پدیده پیدا نمی شود.

به تعبیر دیگر بی حوصلگی/ملالت (Boredom) می تواند اثرات و پیامدهای مخربی بر فرآیندهای زیر داشته باشد:

  • فرزند پروری
  • سلامت روان
  • احساس رضایت از زندگی
  • موفقیت شغلی
  • اراده برتر
حس بی حوصلگی/ملالت (Boredom)  اگر طولانی شود ممکن است خطرات بزرگی برای فرد داشته باشد و زندگی و اهداف او را به طور کلی تحت‌الشعاع خود قرار دهد.

از این رو بی حوصلگی/ملالت (Boredom) پیامدهای وسیعی دارد که می‌توانند زندگی یک فرد را کاملا نابود کنند. می توان گفت در پدیده ملالت جنبه‌های هیجانی، شناختی، فیزیولوژیکی، انگیزشی و رفتاری به خوبی قابل مشاهده است. بنابراین ملالت یک مکانیزم تمام عیار است و بسیاری از هیجانات شامل ترس، خشم، شادی و غم را دربر می‌گیرد و در نهایت حالت ملالت و دلزدگی با کاهش توجه به محرک مرتبط با فعالیت همراه است.

پیامدهای فیزیولوژیکی: (برانگیختگی) Arousal فرد پایین می‌آید. بی‌حرکت می‌شود و ضربان قلب او کاهش می‌یابد.

پیامدهای ظاهری: تغییر در چهره، آهنگ کلام و حالت های بدنی. فرد به گونه‌ای شل و وارفته می‌شود.

پیامدهای روانی: انگیزه فرد برای تغییر و یا ترک موقعیت پایین است موجب کاهش انگیزه می‌شود.یا اینکه موجب ایجاد تغییر در ادراک زمان می شود یعنی فرد احساس می‌کند زمان خیلی کند می‌گذرد.

حوصله ندارم

ابعاد روان‌شناختی پدیده ملالت به طور کلی:

عاطفی: احساس خستگی ذهنی یا نارضایتی

شناختی: کاهش تمرکز و انگیزه برای انجام فعالیت‌های روزمره

رفتاری: کاهش تمایل به شرکت در فعالیت‌ها یا جستجوی تفریحات جدید

ملالت چه تاثیری روی زندگی ما می‌گذارد؟

  • ممکن است در شغل ما اختلال ایجاد شود و نهایتا آن را از دست بدهیم.
  • می تواند در تحصیلات علاقه و تمرکز خود را از دست بدهیم.
  • ممکن است به پرخوری رو بیاوریم.
  • ممکن است تمام وقت مفید روز خود را به گوشی اختصاص دهیم.
  • ممکن است مشکلات روان‌شناختی ما تشدید شوند.
  • می تواند یکی از مبانی ورودی به اعتیاد باشد.

کاملا مشهود است که بی حوصلگی/ملالت (Boredom) در تعادل نزدیک با استرس و به همراه پول می‌تواند اثر افزاینده در تمایل نوجوانان و جوانان به اعتیاد ایجاد کند. در میان نوجوانان و جوانان یکی از شایع‌ترین رفتارها برای رفع بی حوصلگی پناه بردن به مصرف مواد مخدر است. زمانی که فرد مواد مصرف می کند در یک چرخه فزاینده باز هم آستانه حوصله سر رفتن او پایین‌تر می‌آید و او مجبور است سطح بالاتری از بی حوصلگی/ملالت را تجربه کند و این موضوع به تشدید مصرف مواد می انجامد.

علاوه بر این ها علایم زیاد دیگری هم هستند که با طولانی شدن حس ملالت ظهور کرده و روال طبیعی زندگی ما را مختل می‌کنند.

 چرا حوصله نداریم؟

  • شاید فعالیت کافی نداریم و اوقات فراغت خود را به خوبی پر نمی‌کنیم.
  • ممکن است کارهای تکراری و روتین انجام می‌دهیم.
  • شاید هدف مشخصی در زندگی نداریم.
  • ممکن است دچار افسردگی یا اضطراب هستیم.
  • شاید اتفاق بدی برای ما رخ داده مثلا شغلمان را از دست دادیم یا مهاجرت کردیم یا طلاق گرفتیم.

می‌توان عوامل متعدد دیگر به این لیست اضافه کرد اما این 5 مورد از مهم‌ترین دلایل ایجاد حس بی حوصلگی/ملالت (Boredom)  است که باعث می‌شوند همیشه بی حوصله باشیم.

پدیده ملالت جنسی(Sexual Boredom)

پدیده ملالت تنها محدود به «حوصله سر رفتن» فرد نیست بلکه حوزه‌های بسیار متنوعی را در بر می گیرد که یکی از حوزه‌های قابل تامل آن ملالت جنسی است. این حالت زمانی است که یک یا هر دو نفر در یک رابطه عاطفی دیگر حوصله یکدیگر را ندارند، دچار دلزدگی هستند و حتی رابطه جنسی هم دیگر برای آنها جذاب نیست. شاید به جرات بتوان گفت ملالت جنسی ریشه بسیاری از ناملایمات دوران مدرن است.

حوصله ندارم

افراد در یک ارتباط 2 نفری هستند و شاید ارتباط ظاهری خوبی هم دارند اما نمی توانند نخستین تجربه برانگیختگی جنسی(Firstly Sexual Arousal) را تجربه کنند. پدیده ملالت جنسی یکی از ملالت‌های معروف است اما مکانیزم آن از سایر شکل های پدیده ملالت چندان متمایز نیست.

راهکارهای خلاصی از حس ملالت

اگر فقط چند روز است که حوصله ندارید…

چنانچه احساس ملالت در مراحل ابتدایی خود باشد به سادگی با چند راهکار قابل رفع است و فرد به زندگی عادی خود باز می گردد. این راهکارها به شما کمک زیادی می‌کنند. به یاد داشته باشید که مقابله با بی حوصلگی در زنان و بی حوصلگی در مردان یک فرایند تدریجی است. صبور باشید و به خودتان زمان بدهید تا تغییرات را احساس کنید.

حوصله ندارم

دنبال یک مهارت جدید بگردید

یادگیری یک مهارت جدید مانند نواختن یک ساز، نقاشی، آشپزی یا یادگیری یک زبان خارجی می‌تواند به شما حس هدفمندی و رضایت بدهد.

ورزش‌های جدید را امتحان کنید

 امتحان کردن ورزش‌های جدید مانند یوگا، پیلاتس، کوهنوردی یا شنا می‌تواند به شما انرژی بدهد و به شما کمک کند تا با افراد جدید آشنا شوید. ورزش کردن همچنین باعث ترشح اندورفین می‌شود که هورمون شادی است و به شما احساس خوبی می‌دهد.

حوصله ندارم

کتاب بخوانید

خواندن کتاب نه تنها باعث افزایش دانش شما می‌شود بلکه به شما اجازه می‌دهد تا به دنیای دیگری سفر کنید.

هنرهای دستی را امتحان کنید

 فعالیت‌های هنری مانند نقاشی، سفالگری یا مجسمه‌سازی گویی روح تازه‌ای در شما می‌دمند و شما را از تکرار و ملال بیرون می‌آورند.

با دوستان خود وقت بگذرانید

ارتباط با عزیزانتان می‌تواند به شما احساس حمایت و تعلق خاطر بدهد.

به گرو‌ها و انجمن‌ها بپیوندید

شرکت در فعالیت‌های گروهی و اجتماعی به شما کمک می‌کند تا با افراد جدید آشنا شوید و علایق مشترک خود را پیدا کنید.

داوطلب کمک به دیگران شوید

کمک به دیگران می‌تواند به شما احساس مفید بودن بدهد و از احساس تنهایی و بی‌هدفی دور شوید.

یک روتین روزانه تنظیم کنید

داشتن یک برنامه روزانه منظم به شما کمک می‌کند تا احساس کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشید.

اهداف کوچکی برای خود تعیین کنید

تعیین اهداف کوچک و قابل دسترس می‌تواند به شما انگیزه بدهد و به شما کمک کند تا احساس کنید در مسیر کمال و پیشرفت قرار گرفتید.

یک روتین صبحگاهی بانشاط برای خود طراحی کنید

ایجاد یک روتین صبحگاهی سالم مانند ورزش کردن، مدیتیشن یا خواندن کتاب می‌تواند به شما انرژی و انگیزه بدهد.

به قدر کافی بخوابید

 خواب کافی برای سلامت جسمی و روانی بسیار مهم است.

غذاهای سالم بخورید

مصرف غذاهای سالم و مغذی به شما انرژی می‌دهد و به بهبود خلق و خوی کمک می‌کند

اگر حس ملالت شما طولانی شده…

طولانی شدن حس ملالت خطرناک است. در این صورت حتما پیشنهاد می شود در جلسات منتورینگ شرکت کنید و از منتور حرفه ای کمک بخواهید.

از یک منتور حرفه‌ای کمک بخواهید

اگر هیچ کدام از راهکارهای فوق به شما کمک نکرد و احساس می‌کنید به تنهایی نمی‌توانید با احساس ملالت خود مقابله کنید، از یک منتور کمک بگیرید. شاید با شنیدن کلمه متخصص در امر ملالت اولین چیزی که به فکرتان می‌رسد یک روانشناس یا روان درمانگر باشد. اما یک روش مدرن‌تر داریم که برای حل کلیه پیچیدگی‌های روانشناختی در کار و تحصیل و زندگی به کمک شما می‌آید و آن جلسات منتورینگ است.

منتورینگ سفری است لذت‌بخش با یک راهنمای کاربلد که دلسوزانه قدم به قدم همراه شماست تا به هدف خود برسید.

در مورد منتورینگ بیشتر بدانید.

منابع (References)

Why Life Speed up as you det older? How memory shapes your pas? Douwe Draaisma. 2004

Archaeologies of Anxiety: The Materiality of Anxiousness, Worry, and Fear. Jeffrey Fleisher & Neil Norman. 2016

Boredom. A lively history. Peter Toohey. 2011

High school survey if student engagement, 81.000 student. 2010. HSSSE

National survey of American attitudes on substance abuse (8th). Teens and parents. Josef Galifano. 2003