آشنایی با منتورینگ
تعریف منتورینگ
منتورینگ یک ابزار قدرتمند برای توسعه خردورزی و عقلانیت است.
منتورینگ چیست؟
منتورینگ مفهومی است فراتر از انتقال دانش و تجربه. منتورینگ یک سفر مشترک بین شما و منتور شماست که در این سفر شگفت انگیز شما می توانید:
- با بهره مند شدن از اصول مستحکم رفتارشناسی، به خودتان کمک کنید تا الگوهای فکری و رفتاری خود را بشناسید و ارتقا دهید.
- شما با آشنا شدن به مفاهیم خارق العاده فلسفه ذهن، خواهید توانست تا درونیات خود را بهتر درک کنید
- با مفاهیم پدیدارشناسی، درهای یک جهان تازه و نو به روی شما باز خواهد شد و شما به طرز شگفت آوری زاویه دید جدیدی تجربه خواهید کرد.
- در این مسیر؛ تفکر سیستمی به شما میآموزد که در عین جزئی نگر بودن؛ مسایل را در ارتباط با کل سیستم تجزیه و تحلیل کنید
- می توانید با آموزش حرفه ای تفکر استراتژیک، بهترین برنامه را برای آینده خود سازمان دهید.
- شما تکنیک های مدیریت زمان را آموزش خواهید دید و در هر لحظه زندگی خود نهایت استفاده بهینه را از آن خواهید برد
- و از همه جالب تر؛ شما با خلاقیت های ذهنتان، راه حلهای نوآورانه برای چالشهای زندگی خود خواهید یافت.
هدف اصلی منتورینگ
می توان هدف از برگزاری جلسات منتورینگ را عبور از موانع ذهنی، ادراکی و همچنین شغلی و حرفه ای و بر اساس سه محور اصلی زیر بیان نمود:
- ریشه یابی مشکلات فردی و حرفه ای افراد بر اساس مبانی پدیدار شناسی و فلسفه ذهن و رسیدن به فهم مشترک در و ایجاد درک عمیق و توافق مبتنی بر عقلانیت در خصوص آن ها
- تعریف مبانی موفقیت و رشد شخصی و حرفه ای متناسب با ویژگی ها و خصوصیات هر فرد بر اساس مبانی رفتار شناسی فردی و سازمانی
- در نهایت؛ تعریف برنامه توسعه فردی و حرفه ای بر اساس اصول و مبانی مدیریت مانند: حل مسئله، خلاقیت، مدیریت زمان، تفکر و رفتار سیستمی و همچنین تفکر و رفتار استراتژیک
ویژگی های یک منتور حرفه ای
یک منتور حرفه ای:
- به کار خودش مشتاق و علاقمند است، به همه انسان ها عشق می ورزد. منتور همواره یک شنونده فعال، همراه صادق رازدار و قابل اعتماد است که با جدیت، حریم خصوصی منته را رعایت می کند. همیشه رفتارش با منته خود محترمانه است و هرگز با پیش داوری ها و تئوری های حاکم منته خود را قضاوت نمیکند.
- منتور همیشه برای یادگیری ارزش و احترام زیادی قائل است و سعی میکند از مطالب جدید و به روز علمی استفاده نماید، هوش هیجانی بالایی دارد و برای نزدیک کردن منته به اهداف تعیین شده؛ در مکالمات از فنون مذاکره و تکنیک های ارتباط مؤثر استفاده می کند.
- یک منتور حرفه ای، همیشه در دسترس است و به منته اش زمان کافی اختصاص می دهد، نیازهای منته خود را دقیق شناسایی میکند و با استفاده از تکنیک های رفتاری؛ منته را از منطقه راحتی (Comfort Zone) خود خارج می سازد منتور با آموزش تمرین های عملیاتی به منته اش از وی بازخوردهای مناسب دریافت میکند.
- منتور حرفهای همواره انعطاف پذیر و سازگار است و باید برای هر موقعیتی آماده باشد، از اعتماد به نفس بالا برخوردار است و توانایی ایجاد انگیزه در افراد را دارد و در یک کلام و در کار خودش یک متخصص است
- برخی دیگر از ویژگی ها:
- احترام و اعتماد
- شفافیت
- گوش دادن فعال
- تشویق و ایجاد انگیزه
- تنظیم مراتب اخلاقی
- تعیین انتظارات
- تعامل منظم
اصول، روش ها و ابزار منتورینگ
ایجاد اعتماد و امنیت متقابل است از اصول اولیه منتورینگ است.
منتور وظیفه دارد که رابطه عمیق ایجاد شده را در چارچوب ذهن و عقلانیت نگه دارد. بر این اساس؛ منتور ذهن منته را به گونه ای هدایت می کند که حریم و کرامت او کاملا حفظ شود.
- حس همراهی و برقراری ارتباط موثر
منتور؛ بدون محدودیت با منته خود همراه است و با او ارتباط موثر برقرار می کند. زیرا ارتباط باز و دوسویه بین منتور و شاگرد بسیار اهمیت دارد.
- روش منتور
منتور در یک سفر اکتشافی همراه منته اش به درون لایه های فکری و هیجانی وارد می شود و این جستجو تا زمانی ادامه پیدا می کند که منتور و منته –هر دو- به نتایج و توافق مشترک درباره موضوع مورد بحث میرسند
- کفایت داده
در واقع؛ ایجاد شناخت دقیق منته بر اساس ریشه ها و دلایل عقلانی مشکلاتش زمینه ساز شروع اقدام بعدی یعنی “حل مسئله” است.
ابزار منتورینگ
مهمترین ابزار منتورینگ ؛ مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته و طرح سئوالات هدفمند برای رسیدن به یک فهم مشترک از مسئله است.
مراحل منتورینگ
تعیین اهداف:
- تعیین اهداف روشن و مشخص برای فرآیند منتورینگ بسیار مهم است. منته و منتور باید از ابتدا اهداف خود را تعیین کنند تا فرآیند به شکل موثرتری پیش برود.
- در فرآیند منتورینگ؛ منته و منتور نقاط قوت و ضعف منته را بررسی میکنند. این اطلاعات به منتور کمک میکند تا به منته در توسعه نقاط قوت و مدیریت نقاط ضعف کمک کند.
برنامهریزی و اجرا:
ایجاد یک برنامه فعالیتها و جلسات براساس اهداف تعیین شده. این شامل جلسات مشاوره، انجام وظایف عملی، و ارایه بازخورد است.
ارزیابی و بازخورد:
ارزیابی دورهها و جلسات بازخوردی است که به منته کمک میکند تا از مراحل پیشرفت خود آگاه شود. همچنین بفهمد؛ چه نقاطی را میتواند بهبود بخشد.
پایان یافتن فرآیند:
فرآیند منتورینگ با تحقق اهداف پایان مییابد. ارتباطات بین منتور و منته حفظ می شود و به عنوان یک همراه برای همیشه باقی بماند.